Barion Pixel
Skip to content
Teljes értékű növényi étrend online tanfolyam - frisshajtas.hu
Teljes értékű növényi étrend online tanfolyam - frisshajtas.hu

Azt szeretném átadni, hogyan tudjuk az optimális egészséghez szükséges valamennyi tápanyagot növényi forrásokból fedezni, itt, Magyarországon.

Melyek a testünk valós igényei a makro- és mikro tápanyagokat tekintve? (Fehérje, szénhidrátok, zsírok,”omegák”, vas, kalcium, stb.)

Hogyan tudjuk ezeket a szükségleteinket növényi forrásokból fedezni?

Hogyan tudunk tápláló növényi ételeket készíteni a lehető legegyszerűbben, „egzotikus” hozzávalók nélkül?

Milyen valós előnyöket várhatunk a teljes értékű növényi étrendtől?
(Nem csak az egészségünkkel kapcsolatban.)

Teljes értékű növényi étrend online tanfolyam - frisshajtas.hu

Olyan, ritkábban feltett kérdésekre is átfogó választ találsz a tudásanyagokban, mint hogy érdemes-e bio élelmiszert vennünk, és mi a helyzet a csontjaink egészségével?

A tudásanyagokban minden lényegi állítást szakirodalmi hivatkozásokkal támasztok alá.

Kifejezetten arra törekedtem, hogy az ételek, amelyeket példaként mutatok, faék egyszerűségűek legyenek, és szinte minden hozzávalót meg tudj vásárolni a piacon vagy egy jó zöldségesnél, hogy minél könnyebb legyen elindulnod! (A gabonák, fűszerek kivételével.) Mivel én gluténmentesen eszem, minden recept gluténmentes (zabot tartalmazhat), de adok útmutatást azoknak is, akik másként (nem gluténmentesen, vagy zab nélkül) étkeznek.

Saját érintettségem miatt is, sokat foglalkoztam az inzulinrezisztenciával. A kurzus tartalmaz egy extra tudásanyagot, ami kifejezetten az IR hátterével foglalkozik, és szinte minden fejezetben adok útmutatást arról, hogy mire érdemes figyelned, ha IR-es múlttal/jelennel indulsz.

Teljes értékű növényi étrend online tanfolyam - frisshajtas.hu

hogyan tudsz egyszerű és tápláló ételeket készíteni a teljes értékű növényi étrend jegyében,

Egyszerűsödik a bevásárlásod – egyre több dolgot meg tudsz venni a piacon vagy egy jó zöldségesnél,

ezzel párhuzamosan az életed fenntarthatóbb, hulladékszegényebb és egyszerűbb lesz,

majd kicsattansz az egészségtől,

és valahányszor a tányérodra pillantasz, arra gondolsz majd, hogy már megint mennyi jót (t)ettél magadért!

Ha szeretsz és tudsz felelősséget vállalni a saját egészségedért, ha a “hogyan” mellett érdekel a “miért” is, ha szereted összefüggéseiben látni a dolgokat, ha hosszú távú változásra vágysz, akkor ezt a tudást kerested!

Ez nem egy olyan program, amiben lefektetem egy új étrend alapjait és szélnek eresztelek egy minta étrenddel. Megismerjük a hátteret: mi miért, hogyan működik.

Abban szeretnélek támogatni, hogy magabiztosan lépj egy olyan útra, ami jó eséllyel egy életre megváltoztatja azt, ahogyan a táplálkozásra, és a tányérodra tekintesz. A tudásanyagokban sokszor adok át olyan információt, aminek birtokában a saját igényeidre és helyzetedre szabott döntéseket hozhatsz, hogy mit és hogyan változtass.

“… úgy érzem beljebb jutottam az erdőbe, mint bármikor valaha. Olyan eszközt adtál a kezünkbe, amit bármikor használhatunk és jól megalapozott tudást, amitől tényleg hosszú távú lett. Külön köszönet az egyszerűségért, mert így nem lett fojtogató a tudás.”

“A hetek során egyre kevesebb húst ettünk (férjem és kislányom is velem együtt), és egyre több finom és laktató TÉNÉ receptet próbáltam ki, és meglepően könnyű volt az átállás ezzel a fokozatos, kényszermentes hozzáállással. Férjemmel mindketten azt tapasztaltuk, hogy úgy hagytuk abba a napi szintű húsevést, hogy szinte észre sem vettük…”

“A tanfolyam felépítése, a tudásanyagok csoportosításának módja és a receptek kis dózisokban adagolása úgymond fájdalommentesen csempészte az étrendünkbe az újabb és újabb TÉNÉ elemeket.”

(A résztvevők értékeléseit a kurzus elvégzése után kitöltött anonim kérdőíven gyűjtöm. Itt csak egy rövid ízelítőt tudok bemutatni a beérkezett válaszokból.)

Andrási Nóra vagyok, növényi étrend mentor és coach, a mindenmentes.hu és három mentes szakácskönyv (Mindenmentes 1-2, Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!) szerzője, egykori inzulinrezisztens, PCOS beteg, kétgyermekes anya.

2009-ben szereztem gyógyszerész diplomát a Semmelweis Egyetemen: itt volt alkalmam alapjaiban megérteni az emberi test működését. 2013-ban tudományos doktori (PhD) fokozatot szereztem a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájában kísérletes, analitikai kémiai témában: ezekben az években megtanultam szakirodalmat kutatni, adathalmazokat átlátni és megtalálni az összefüggéseket.

Komoly hatást gyakoroltak rám Dr Michael Greger és Dr Neal Barnard könyvei. A családommal 2018 óta tartjuk szem előtt a teljes értékű növényi étrendet, előtte családon belül vegyesen étkeztünk. A korábbi étrend változtatásokkal együtt, elég komoly tapasztalatot szereztem első kézből az életmód változtatásról.

Amit fontos tudnod rólam, hogy a tudásom a teljes értékű növényi étrenddel kapcsolatban nem maradt elméleti síkon: én és a családom is így eszünk – tényleg azt (t)eszem, amit mondok.

Teljes értékű növényi étrend online tanfolyam - frisshajtas.hu
Teljes értékű növényi étrend online tanfolyam - frisshajtas.hu

Számos tanfolyamot végeztem el táplálkozás, életmód váltáshoz kapcsolódó témákban: a legrangosabb ezek közül a T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies “Plant-Based Nutrition” programja. Ezen a kurzuson a teljes értékű növényi étrend olyan úttörő kutatóit hallgathattam, mint Caldwell B. Esselstyn, J.A. Jenkins, Dean Ornish, Neal Barnard, Michael Greger és persze T. Colin Campbell. Legjobb tudásom szerint jelenleg ez a legmagasabb szakmai színvonalú képzés, ami kifejezetten a növényi alapú étrenddel foglalkozik.

Tudom, hogy az étrend változtatás sokszor nem csak az új ismeretek elsajátításáról szól, ezért rendszerszemléletű, megoldásorientált coaching képzést is végeztem, hogy ezzel a szemlélettel is tudjam segíteni a változást.

Hosszú utat jártam be a 160 gramm szénhidrátos IR-étrendtől a glutén- és tejmentes, vegetáriánus étkezésen át, a teljes értékű növényi étrendig. Évekbe telt, mire megtaláltam a választ minden felmerülő kérdésemre ezzel kapcsolatban. Úgy érzem, most már “megérkeztem” és szeretném megosztani a tudásom másokkal is, akik ezt az utat keresik. Azért hoztam létre ezt az online kurzust, amivel rendszerezetten átadom a tudásom, tapasztalatom a teljes értékű növényi étrendről, hogy Neked ne kelljen évekig keresned.

Az életmód változtató programot kíséri egy kedves és nagy tudású barátom is: Kapros Lilla orvos, természetgyógyász (életmód tanácsadó és terapeuta, fitoterapeuta), aki saját súlyos betegségét sok éve növényi alapú étrenddel kezeli. Az én teljes értékű növényi étrenddel kapcsolatos tudásom az alapvetően egészséges, esetleg – saját tapasztalat nyomán – az inzulinrezisztenciával élők számára ajánlott étrendet öleli fel. Ha az étrendeddel vagy az életmód változtatásoddal kapcsolatban felmerül valamilyen kérdésed egy már ismert egészségügyi probléma miatt, akkor Lillának tudod majd azt feltenni.

Fontos tudnod, hogy a programban való részvétel, a Lillával való kommunikáció semmiképpen nem helyettesíti a szakorvossal folytatott konzultációt, már csak azért sem, mert Lilla nem szakorvos, és nem is ismerheti úgy az eseted, mint az a szakember, aki végigkísérte. Tudjuk, hogy milyen nehéz ma olyan orvost találni, aki otthon van a növényi alapú táplálkozásban, ezért nagyon jó lehetőségnek tartom, hogy Lillától útmutatást kaphattok, amikor szükség van rá.

A teljes értékű növényi étrend krónikus problémák megelőzésében / kezelésében való hatékonyságát számos szakirodalmi adat támasztja alá, de tudnod kell, hogy mindenki esete más és más, nem borítékolható előre, hogy számodra milyen változásokat hozhat. Ha valamilyen okból kezelés alatt állsz, fontos, hogy az étrended/életmódod változásáról tájékoztasd a kezelő szakembereket!

Teljes értékű növényi étrend online tanfolyam - frisshajtas.hu
Teljes értékű növényi étrend online tanfolyam - frisshajtas.hu

Az egyéni tempóban végezhető programhoz a teljes tudásanyagot 8 csomagra osztottam: az egyes csomagokban lévő 3(4) tudásanyag és a hozzájuk tartozó videó egy-egy témát ölel fel. Az elérésüket emailben kapod meg egy rövid útmutatással együtt. Amikor feldolgoztad az aktuális csomagot, egy kattintással jelezheted, hogy tovább szeretnél lépni, és már érkezik is a következő. A megosztott anyagokhoz egy évig férsz hozzá, tehát egy éved lesz arra, hogy befejezd, amit elkezdtél.

Az első két tudáscsomaggal átvesszük a teljes értékű növényi étrend alapjait, hátterét, majd belevágunk a változtatásba. Csomagról csomagra új élelmiszer csoportokkal ismerkedünk meg: megtudhatod, miért, hogyan jók nekünk az egyes növényi élelmiszerek és hogyan tudod ezeket beépíteni az étrendedbe. Így tulajdonképpen magad építed fel a saját étrended, amivel a tudás átadás után “önállóan repülsz”!

A tudásanyagok online lesznek olvashatóak. Egy zárt Facebook csoportban, és 4 alkalommal Zoomon élő beszélgetésekkel (kötetlen kérdezz-felelek jelleggel) tartjuk a kapcsolatot: itt is azon leszek, hogy úton tartsalak, és egy támogató közösségben fejlődhessünk. A csoportban kb. 10 hét alatt dolgozzuk fel a kurzus anyagát. Haladhatsz ezzel a tempóval, de gyorsabban vagy lassabban is. Évente kétszer lehet csatlakozni a programhoz, ezért évente kétszer megyünk végig a tudásanyagon – ha ősszel lemaradsz, tavasszal pótolhatod / frissítheted a tudásod.

egy gmail-es email címre,

egy Facebook profilra,

egy képernyőre az olvasáshoz,

egy szép füzetre és egy szép tollra,

egy konyhára, ahol főzöl.

25 online olvasható tudásanyagot,

alapvető megértést a legfontosabb makro- és mikrotápanyagokkal kapcsolatban,

rendszerezett elméleti és gyakorlati tudást a különböző növényi élelmiszerekről,

útmutatást az egészséged felméréséhez,

70+ letölthető receptet / receptötletet,

letölthető menütervező kisokost,

útmutatást az IR-rel való változtatáshoz,

gyakorlati tippeket 8 videóban,

támogató hátteret a Facebook csoportban, és

4×1 órás élő, kötetlen beszélgetést a csoporttal Zoomon.

Fontos tudnod, hogy a tudásanyagok nem lesznek letölthetőek, kinyomtathatóak (a receptek igen), éppen azért, mert azt szeretném, hogy az itt megosztott tudás beépüljön a mindennapjaidba, és ne a fiók mélyén végezze. A megosztott anyagokhoz egy teljes évig férsz hozzá online, ezalatt akár a következő csoporthoz is csatlakozhatsz.

A részvétel díja 69.000 Ft. A kurzus árát bankkártyás fizetéssel tudod rendezni a Barion rendszerén keresztül.

A Friss hajtás életmód változtató programból befolyt bevétel 5%-át civil szervezeteknek ajánljuk fel: minden résztvevőnek ültetünk egy fát a MyForest közösségi erdeiben, a fennmaradó összeggel pedig a Budapest Bike Maffiát támogatjuk, akik számos kreatív módon segítik a rászorulókat már több, mint 10 éve.

Ha bármilyen okból úgy érzed, mégsem erre vágytál, nem azt nyújtja ez a kurzus, amit szerettél volna, az első tudásanyag megosztásától számított 14. nap éjfélig, vagy amíg nem lépsz tovább a 4. tudáscsomagra (amelyik előbb bekövetkezik), meggondolhatod magad: emailben jelzed, hogy nem szeretnél a továbbiakban részt venni, én pedig visszautalom a teljes részvételi díjat.

Tedd fel a kapcsolat űrlapon!

A Friss hajtás életmód változtató programhoz minden évben kétszer: januárban és szeptemberben lehet csatlakozni.

A következő kurzus 2024 szeptemberben indul. Ha szeretnél az elsők között értesülni a jelentkezés megnyitásáról, iratkozz fel a várólistára az alábbi űrlapon: